joi, 16 august 2012

În căutarea fericirii

Cumva, într-un anumit punct de pe traseu, viața fericită a ajuns să se afle undeva în depărtare, ca o linie a orizontului unde vom ajunge, cândva, în viața asta.

Birou, întâlniri, prânz, birou, alte întâlniri, mașina la service, sală de două ori pe săptămână, vacanța anuală bine planificată pe internet, copiii la dans, karate, desen, alpinism, parc, mall, film. Și undeva, acolo, printre toate alergăturile astea, suntem noi. Care ne spunem că fericirea mai poate aștepta: când mai cresc copiii, când vom câștiga mai mulți bani, când vom pleca în vacanța visurilor noastre...

Am ajuns să credem că, fără noi, se va dărâma lumea. Că suntem buricul pământului. Că dacă vom fi mai slabi, mai bogați, mai (puțin plauzibil) tineri, vom fi mai fericiți. Că fericirea noastră depinde de lucrurile pe care le vom face sau le vom avea cândva. De lista pe care o vom bifa, ca să citez dintr-un clasic în viață.

Ne privăm de lucruri care ne-ar face plăcere, pentru a abuza de ele atunci când avem prima ocazie. Exemplul clasic: ținem o dietă drastică o lună întreagă, pentru a mânca la sfârșit un tort întreg. Sau muncim ca demenții 6 zile pe săptămână, ca să dormim toată ziua în cea de-a șaptea.

Ei bine, dacă am lua lucrurile mai puțin în serios, s-ar putea să ne simțim mai bine cu noi înșine. Sau dacă ne-am oferi zilnic o mică doză de placere, poate un pahar cu vin bun, poate o conversație plăcută, poate o mică prăjitură (dar mică să fie!).

Și, vorbind de liste (și contrazicându-mă în același timp), mi-am facut o mică listă cu lucrurile pe care o să le întreprind cu scopul declarat de a mă distra și de a face plăcere, mie și celor dragi mie în următoarea lună. Și o să fac această listă în fiecare lună, aducând-o la zi.

1. Voi bea vin și voi mânca brânză într-o seară în weekend cu Bogdan în casuța din copac.

2. Voi da o petrecere la care vom purta cu toții peruci colorate (mai prin septembrie, să fie mai răcoare).

3. Voi munci mai susținut dimineața, pentru ca după amiază să pot ieși cu bicicleta cu copiii. Acum, cât mai e soare, iar zilele mai sunt lungi.

4. Voi ieși la prânz cu soțul meu în fiecare săptămână. O dată pe săptămână. Bine, fie și o cină. În plus față de prânz.

5. Voi dansa cel puțin o dată pe săptămână. Se pune și dacă sunt singură. Dar ar fi și mai bine să dansăm cu toții.

6. Voi lucra dimineața pe balcon, în balansoar, cel puțin o oră.

7. Voi merge la prietena mea care are un studio de pictat pe ceramică și voi picta cot la cot cu copiii.

Când va fi să mor, vreau să pot răspunde cu DA la toate întrebările de mai jos:

1. Ai fost bună cu tine?

2. Ți-ai asumat riscuri?

3. Ai râs și te-ai învârtit în soare?

4. Ți-ai urmat instinctul?

5. Ai dat fără să aștepți nimic în schimb?

6. Ai iertat și ai șters totul cu buretele?

7. Ți-ai împlinit visele?

8. Te-ai legat cu adevărat de cei din jur?

9. Ți-ai permis să fii liberă?

10. Ai învățat să iubești?

Chateau de Villandry

Un comentariu:

Anonim spunea...

Bravo! S-a facut un studiu si se pare ca tarile precum Italia, Spania, Franta, Grecia si Cipru stau cel mai bine din pct de vedere al sanatatii si sunt cei mai relaxati. Putem trage concluzia ca poate ar trebui sa mancam mai mediteranean, sa bem vin rosu si sa nu ne mai stresam ca nu avem bani?..si-am fi sigur mult mai calmi si sanatosi!